tiistai 3. helmikuuta 2015

Ruokakaupassa ei tarvitse käydä jatkuvasti

En omista autoa, joten käyn välillä kyydillä ruokakaupassa, kun kaapeista alkaa tyhjentyä oleellisimmat ruoka-aineet. Melkein kaikki käyttämäni aineet säilyvät käytännössä ikuisuuden, joten hamstraan ruokaa mahdollisimman paljon, jottei ostoksilla tarvitsisi käydä niin usein. Ainoastaan tuoreet jutut, kuten vihannekset ja hedelmät, täytyy käydä ostamassa ainakin parina kertana viikossa, mutta nuo reissut hoituvat kätevästi salireissujen ympärillä.

Monet ihmiset käyvät ruokakaupassa melkein joka päivä, vaikkei sille ole tarvetta. Keskiverto ihminen ei edes syö runsaasti, joten pienemmätkin ostokset saattavat riittää pidemmäksi aikaa, jos homma hoidetaan järkevästi. Mitä järkeä on ajaa autolla monta kilometriä ja käyttää aikaa kauppareissujen takia, kun kerta-pari viikossa riittäisi hyvinkin? Ehkä pahinta siinä on juurikin tuo autolla ajaminen turhaan. Liikenne tuottaa kuitenkin paljon päästöjä ja kuluttaa luonnonvaroja, vaikkei kylläkään niin paljoa kuin sekasyönti.

Itse hoidan melkein kaikki kulkemiset polkupyörällä tai kävellen, koska melkein kaiken voi hoitaa ilman autoa, kun asuu lähellä keskustaa. Autoa tulee käytettyä vain, kun on tarve kuskata isompaa tavaraläjää tai hakea reilu satsi ruokaa kaappeihin. Tietysti käytän reissuissakin autoa, jos sille on tarvetta. Kilometrejä tulee yksityisautoilun merkeissä ehkä vain pari tuhatta vuodessa.

Tänään käytin autokyytiä, koska mm. soijajuoma oli vähissä. Soijajuoma (ja muutkin kasviperäiset "maidot") säilyy avaamattomana noin vuoden, joten kunhan niitä on kaupassa tarjolla, otamme niitä kerralla pidemmäksi ajaksi. Treenipäivinä syön samalla kaavalla, joten alla olevassa kuvassa näkyviä tuotteita meneekin reilummin neljänä päivänä viikossa. Keittiön kaappien ja hyllyjen lisäksi meillä on makuuhuoneessa yksi iso kaappi varattu kuivatuotteille. Meillä on esim. kikhernejauhoja varastossa noin 20 kiloa. Meistä saa varmaan sen kuvan, että odotamme maailmanloppua tai että heitämme ruokaa menemään, koska sitä on niin paljon. Emme kuitenkaan heitä melkein koskaan mitään pois. Suurin osa ruoistamme on kuivatuotteita, joten niiden kohdalla ei tarvitse olla huolissaan jos päiväys menee umpeen. Hamstraamme, jotta kaupoissa ei tarvitse rampata jatkuvasti, eikä tilailla erikoistuotteita joka viikko. Se on käytännöllistä ja ekologista.

Päivän ruokaostokset.

Yläkropan työntävät (maanantai):
1. Penkkipunnerrus smithissä 3 x 4-6 x 90 kg
2. Pystypunnerrus 3 x 6-8 x 35 kg
3. Alavinopenkki kp 3 x 5-8 x 24 kg:t
4. Vipunostot sivulle 3 x 11-12 x 4 kg:t
5. Kapea penkki smithissä 8-12 x 45 kg
6. Ristikkäistalja 3 x 11-12 x 7.5 kg
7. Taljapunnerrus 3 x 9-12 x 20-22.5 kg
8. Vatsat roikkuen jalat suorassa 3 x 13-17 x bw

Kesto 55 min.

Yläkropan vetävät (tiistai):
1. Leuat myötäotteella (leveä) 3 x 5 x 5-10 kg
2. Kulmasoutu 3 x 7-8 x 60 kg
3. Ylätaljaveto lapiokahvalla 3 x 12 x 50 kg
4. Vipunostot taakse istuen 3 x 11-12 x 4 kg:t
5. Kohautus tangolla 3 x 11-12 x 55 kg
6. Pullover taljassa 3 x 10-12 x 22.5 kg
7. Hauiskääntö kulmatangolla 3 x 8-12 x 10 kg (+tanko)
8. Hauis ylätaljassa 3 x 13-15 x 12.5 kg
9. Vatsat laitteessa 3 x 7-12 x 37.5 kg

Kesto 70 min. Aamupaino 76.9 kg.

4 kommenttia:

  1. Minä itse taas lukeudun niihin, jotka tykkäisivät käydä kaupassa useasti, mutta ostaa pienempiä määriä kerrallaan (tai sitten vain katsella uutuuksia tms). Itselleni kaupassakäynti ei ole myöskään ns. ajanhaaskausta, vaan jotenkin tykkään käydä kaupoissa. Mutta ei se mielestäni ole juurikaan epäekologisempaa, koska en minä autolla ala Turussa yleensä kauppaan erikseen ajamaan, vaan esim. työmatkan varrella poikkean. Helsingissähän kaupoissakäynti oli tavallaan superhelppoa, kun julkisilla liikenteellä seikkailin pitkin kaupunkia. Turussa Skanssissakin se onnistui melko hyvin, kun iso cittari oli ihan asunnon vieressä ja keskustaan menin pyörällä 6 km. Jäkärlässä se sitten ei olekaan yhtä helppoa, koska työn takia pitää mennä autolla töihin ja ei sitä ole sitten kannattavaa pitää enää bussikortissa kuukausikorttia, mutta toki siinä työmatkan varrella on helppo poiketa kaupoille. Ei siellä silti tule käytyä kuin muutama kerta viikkoon. Erikseen en kaupoille halua sentään lähteä autolla kauaksi, ellei ole ihan joku pakottava tarve, yritän sillloinkin tyytyä Salen ja K-marketin tarjontaan jos tulee hyvin akuutti tarve.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, se vähän riippuu tosiaan miten sen toteuttaa, että eipä siitä haittaa ole kun sen noin järkevästi tekee.

      Yleisesti ajattelin tätä asiaa. Ihmiset lähtee paljon erikseen kauppaan eikä ne hae sieltä käytännössä melkein mitään. Kunhan käyvät. Ehkä rasittavinta on se, että yhden pyhän takia täytyy tukkia kaikki kaupat ostamalla auto täyteen turhuuksia, koska eihän sitä nyt yhtä päivää ilman kauppaa pärjää :D

      Mulle kaupassakäynti on sinänsä turhaa ajankäyttöä, enkä tykkää rampata joka paikassa jatkuvasti. Erityisesti treenipäivät toteutan mieluiten siten, ettei tarvitse käydä missään muualla. Tykkään kyllä joskus pyöriä kaupassa muuten vaan, mutta aika harvoin.

      Poista
  2. :D Joo, Karkussa olen liiaksikin turhautunut siitä, että isä haluaa lähteä vartavasten hakemaan jotain pientä asiaa kaupasta 7 km päästä, vaikka ei tarvitsisikaan sitä kyseistä raaka-ainetta samana päivänä...

    VastaaPoista
  3. Minäkin sinänsä tykkään käydä kaupassa (pyörällä/kävellen). Myöskin tutkimassa uutuuksia ja tarkistamassa tarjoukset - niin ja hakemassa keksejä Keksimonsterille. :)

    Nyt kun on ollut jo pitkään työttömänä/sairaana (mikä takia päivisin on "ylimääräistä" aikaa), niin tulee käytyä välillä hakemassa banaaneja/porkkanoita, jos huomaa niiden olevan loppumassa. Ja tuleepahan harrastettua sitä paljon puhuttua hyötyliikuntaakin. :D

    VastaaPoista