keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Aminohappoja osa 3: viljatuotteet

Tähän asti olen kerännyt aminohappoprofiileja yleisimmistä ja merkittävimmistä proteiinilähteistä, mutta tällä kertaa (ja mahdollisesti tulevaisuudessakin) keskityn vain yhteen kategoriaan. Nyt olen koonnut yleisimpiä viljatuotteita, niiden korvikkeita tai vastaavia. Kaikki tähän luokkaan kuuluvat ruoka-aineet ovat absoluuttisesti melko proteiinipitoisia, mutta eivät suhteessa hiilareihin, toisin kuin esim. jotkut kasvikset, joissa proteiinia on kokonaisenergiaan nähden runsaasti. Viljatuotteet ovat kuitenkin merkittävä proteiininlähde melkein kenelle tahansa joka niitä käyttää, koska niiden määrä ruokavaliossa on usein melko suuri.

Vertailun kohteena ovat taas jälleen legendaariset maito ja kanan rinta. En kuitenkaan kehota syömään moisia, ellet ole vasikka tai petoeläin (ihminen ei sitä ole). Kaikki lukemat ovat milligrammoina sataa grammaa proteiinia kohden. Punaisella olen merkannut ne arvot, jotka menevät mielestäni ihanteellisen alapuolelle.


kanan rinta maito vehnä ruis ohra kaura riisi
Isoleusiini 5277 6093 3708 3864 3648 4107 4253
Leusiini 7498 9867 6759 6929 6790 7598 8316
Valiini 4957 6733 4511 5021 4905 5544 5899
Lysiini 8494 7987 2759 3471 3724 4148 3835
Metioniini 2766 2520 1547 1493 1924 1846 2266
Fenyylialaniini 3965 4853 4715 5071 5610 5296 5190
Treoniini 4221 4547 2883 3471 3390 3402 3684
Tryptofaani 1169 1427 1547 1136 1667 1385 1278
BCAA yht. 17732 22693 14978 15814 15343 17249 18468
Välttämättömät yht. 38346 44027 28431 30457 31657 33325 34722


kanan rinta maito quinoa tattari maissi speltti hirssi
Isoleusiini 5277 6093 3571 3773 3580 3781 4227
Leusiini 7498 9867 5950 6303 12284 7329 12727
Valiini 4957 6733 4208 5136 5074 4664 5255
Lysiini 8494 7987 5425 5091 2815 2801 1927
Metioniini 2766 2520 2188 1303 2099 1767 2009
Fenyylialaniini 3965 4853 4200 3939 4914 5048 5273
Treoniini 4221 4547 2983 3833 3765 3034 3209
Tryptofaani 1169 1427 1183 1455 707 904 1082
BCAA yht. 17732 22693 13729 15212 20938 15774 22209
Välttämättömät yht. 38346 44027 29708 30833 35238 29329 35709

Viljatuotteet ovat aminojen osalta hyvin samankaltaisia, joten ei ole mikään ihme, että moni lähde suosittelee yhdistelemään viljatuotteita jonkin muunlaisen proteiinilähteen kanssa, jotta aminohappokoostumus olisi optimaalisempi. Tämä on kuitenkin asia, johon mielestäni ei kannata kauheasti kiinnittää huomiota, ellei tarkoitus ole tosissaan rakentaa näyttävää fysiikkaa. Aminohappojen yhdistely on tavalliselle sunnuntailiikkujalle aika turhaa, koska kaikkia välttämättömiä aminoja kuitenkin saa helposti tarvittavan määrän. Vaikka kaiken proteiinin ottaisi pelkästä kaurasta tai riisistä, ei aikuiselle ihmiselle haitallista lysiinivajetta synny. Tämän olen laskenut sen mukaan, että proteiinia syö ainakin 1 grammaa jokaista kehon painokiloa kohden. Aikuinen ihminen tarvitsee noin 38 mg lysiiniä /painokilo. Jos kaikki proteiini tulee vehnästä, on lysiinivaje mahdollista, mutta käytännössä tämän toteuttaminen on äärimmäisen epätodennäköistä.

Kuten taulukoista näkee, mitään suuria eroja minkään tuotteen välillä ei ole. Monet viljatuotteet ovat tunnetusti pienessä vajeessa lysiinin osalta, mutta sitä on kuitenkin jonkin verran. Todella usein väitetään, että viljatuotteita ei kannata käyttää pääasiallisena proteiinilähteenä, koska niistä puuttuu lysiini kokonaan, mutta tuo tietohan ei pidä paikkaansa.

Kauran lisäksi myös quinoa ja tattari ovat tasaisia aminohappojen osalta, joten niitäkin on hyvä käyttää proteiinilähteinä bodyelämän ympärillä. Listaan ei tällä kertaa tullut mukaan amaranthia, mutta sekin on erittäin hyvä ja tasainen proteiinilähde.

Jokin aika sitten tajusin, että perinteisemmistä viljoista kaura on laadukkaampi kuin ohra, ruis tai vehnä, koska lysiiniä on kaurassa juuri ja juuri hyvä määrä. Lysiini voi jäädä ruokavaliossa turhan alas (bodarinäkökulmasta katsoen) jos kauran tilalla käyttäisi enemmän esim. vehnää. Itse käytän kauraa muutenkin mielellään, koska se on edullista ja hyvää.

Mielestäni viljatuotteet ja niiden korvikkeet ovat kaikinpuolin hyviä prodelähteitä, vaikka lysiini jääkin usein vajaaksi, mutta tuo vaje ei ole mitenkään älyttömän suuri. Monet viljat ovat ekologisia, edullisia ja kotimaisia, joten suosittelenkin käyttämään niitä runsaasti, kunhan suolisto sen kestää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti