keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Tekemiseni tuntuu häiritsevän muita

Se, että olen vegaani ja punnitsen ruokani ja merkkaan ne ruokapäiväkirjaan, tuntuvat olevan monelle ihmiselle hankalia asioita käsitellä. Pidän nuo asiat lähinnä omana tietonani, enkä tunge niitä väkisin kenenkään naamaan, mutta saan niistä silti ihan kummallisia, lähinnä negatiivisia kommentteja. Olen jo monta vuotta sitten merkannut syömisiäni vihkoon, mutta lähinnä vain miinuskalorijakson yhteydessä. Jo noinakin aikoina sain kuulla jonkin verran muiden suusta kaikenlaista.

En nykyään ehdi olla kovin sosiaalinen, paitsi viikonloppuina. Elän pääasiassa elämääni avovaimoni kanssa enkä näe muita ihmisiä arkena paljoakaan. Silloin harvoin kun lähden johonkin kauemmas ihmisten keskelle, kulkevat syömistottumukseni tietysti mukana. Otan mukaan ruokapäiväkirjan, mahdollisesti vaa'an ja erilaisia ruoka-aineita, jotta pystyn hoitamaan hommat suunnitelman mukaan. Tämä ei tietenkään jää muilta näkemättä, ja jonkun on aina pakko puuttua tähän.

"Onkohan sulla joku syömishäiriö ku punnittet ja lasket ruokias?"
"Toi on hirveen vaivalloisen näköstä. Emmä pystyis tolleen tekee."
"Ai Hans laskee syömisiään? No, eihän siinä oo mitään järkee!"
"Vegaanit joutuu kärsii ton takia ku eivät saa syödä mitä haluavat."
"Ai, onko täs liikaa kaloreita ku sä et voi syödä tätä?"

Väitän, että ehkä vain muutama prosentti ihmisistä edes käsittää, minkä takia syön tarkasti ja lasken makroravinteeni. Olen sitä asiaa selittänyt aika monelle ihmiselle, koska aina joku ihmettelee tätä asiaa. Kukaan ei kuitenkaan koskaan kysy: "Miks sä lasket ruokias?". Jos ihmiset kysyisivät jotain tuollaista, ei homma vituttaisi. Kaikki vaan tekevät oletuksia päässään kolme sekuntia ja sen jälkeen kommentoivat jotain tyhmää. Kerron nyt tässäkin lyhyesti, minkä takia seuraan syömisiäni tarkasti:

1. Plussakaloreilla ollessa hallittu painonnousu (esim. 100-200 g /viikko) ja miinuskaloreilla ollessa hallittu painonlasku (esim. 500 g /viikko).
2. Dieettien jälkeen tarkka reverse diet, jotta läskiä ei kertyisi (esim. 50-100 kcal viikossa lisää)
3. Aineenvaihdunnan kehittäminen eteenpäin ilman suurempia läskikertymiä (esim. 20-50 kcal viikossa lisää)

Näitä asioita on aivan turha yrittää saavuttaa kunnolla, jos ei seuraa syömisiään tarkasti. Aika taikuri saa olla, jos onnistuu näppituntumalla ilman ruoan punnituksia.

Minulla on tavotteita ja koitan saavuttaa ne kunnolla. En ala pelleillä treenien enkä syömisten suhteen, vaan hoidan asiat kuten parhaaksi näen. Se on iso osa elämääni ja nautin siitä, eikä se ole keneltäkään muulta pois, eikä kenenkään tarvitse matkia. Ei siis tarvitse puuttua joka asiaan, etenkään kun asiasta ei tajua mitään. En minäkään ala viisastella avovaimolleni käsitöistä, koska en kerran ymmärrä niistä tarpeeksi.



Treenien suhteen on energisempi olotila, mikä johtunee suuremmista kaloreista. 3000 kcal:n jälkeen olen lisäillyt vain hiilihydraatteja, koska proteiinin ja rasvan määrä on jo sopiva. Tällä hetkellä treenin aikaisessa juomassa on maltoa 70 grammaa ja aion tuota määrää nostaa pikkuhiljaa, todennäköisesti noin 100 grammaan saakka.

Tiistaina aloitin hieman erilaisen treenisysteemin, mutta menen edelleen 3-jakoisella, neljällä treenillä viikossa. Edellinen jako oli jalat, yläkropan työntävät ja yläkropan vetävät. Nyt jako on jalat, selkä + rinta ja olat + kädet. Nykyinen jako on sinänsä hieman epätasapainossa, mutta niin on minun kroppanikin. En lähde nyt varsinaisesti priorisoimaan mitään liharyhmää, mutta jos homman tarkoitus olisi tasainen rasitus, ei tämä ajaisi asiaa kunnolla. Jalkani (pohkeita lukuunottamatta) ovat melko hyvällä mallilla, mutta yläkroppa kaipaisi lisää lihaa. Olen rakenteeltani melko kapea, joten erityisesti leventäviä ominaisuuksia olisi hyvä saada kehitettyä. Katsotaan mihin tällä ohjelmalla päästään ja toivotaan, että paino nousisi jatkossa sopivasti.

Yläkropan vetävät (maanantai):
1. Leuat myötäotteella (leveä) 3 x 5-6 x 5 kg
2. Kulmasoutu 3 x 7-8 x 60 kg
3. Ylätaljaveto lapiokahvalla 3 x 10-12 x 50 kg
4. Vipunostot taakse istuen 3 x 10-12 x 4 kg:t
5. Kohautus tangolla 3 x 12 x 55 kg
6. Pullover taljassa 3 x 10-12 x 22.5 kg
7. Hauiskääntö kulmatangolla 3 x 11-12 x 10 kg (+tanko)
8. Hauis ylätaljassa 3 x 13-15 x 12.5 kg
9. Vatsat laitteessa 3 x 8-12 x 35 kg

Kesto 70 min.

Jalat (tiistai):
1. Pallokyykky kp 3 x 6-8 x 20-24 kg:t
2. Yhden jalan mave 3 x 12-13 x 20 kg
3. Vaakaprässi laite 3 x 7-12 x 170 kg
4. Polvenojennus 3 x 12-15 x 30-35 kg
5. Polvenkoukistus 3 x 15 x 35 kg
6. Reidenlähennys 3 x 14-15 x 40 kg
7. Voimapyörä 3 x 10-15 x bw

Kesto 63 min. Aamupaino 77.0 kg.

4 kommenttia:

  1. Nuo on kyllä jotai niin tuttua, nuo muitten reaktiot!

    En itse nykyään laske kaloreitani niin tarkkaan, koska olen oppinut tietyn syömisrytmin. Syön päivittäin suunnilleen samalla tavalla, mitä nyt kasvikset ja hiilihydraatinlähteet vähän vaihtelee. Mutta tuota vegaani-urputusta oon kuullut jos jonkinlaista, samoin kun muutenkin mun ruokavaliosta. Mulla on sellanen tilanne, että maha ei kestä muunmuassa vehnää, rukiita ja pahimmassa tapauksessa joitain gluteenittomiakaan viljoja. Maidollekin olen allerginen, joten olen ainakin siltä osin "pakkovegaani" :D Mutta silti, vaikka sukulaiset tietävät, että en ole noita viljojakaan valinnut, saan kuulla sitä että "Kyllä sinä nyt tämän kerran voit" ja tyrkyttävät muunmuassa kahvia ja pullaa, jotka ovat molemmat aika Hell no! Minulle :D Ihan kuin liittäisivät allergiat veganismiin, että kuvittelen vain olevani allerginen, kerta olen vegaani.. Huoh. Ei sillä, että alkaisin vakaumustanikaan muuttamaan sukulaisten takia.

    Hehe, tuli mullekin vähän avautuminen tähän, mutta "I feel u", toi on ihan pirun rasittavaa pidemmän päälle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista =) hyvä huomata, että joku tuntee samalla tavalla asian suhteen, heh.

      Se tosiaan on ihan toimiva ratkasu, että syö samalla kaavalla, niin ei tarvitse laskea kaikkea erikseen. Tein tolla tavalla joskus aiemmin, mut koska etenkin lepopäivien ruokailut on niin vaihtelevia, ettei se toiminu pidemmän päälle kovin hyvin. Toimis varmaan jos vaihteluja ei tulis ihan niin paljoo.

      Jep, vegaaniurputusta saa kuunnella joka suunnasta ja se taso aika heikkoo. Sen takia ite vältän joitakin ihmisiä enemmän tai vähemmän. Proteiinista en sentään ole kuullu kertaakaan mitään, ihme kyllä :D

      Joo, toi on tosi kummallista, että vois muka tämän kerran ottaa jotain, joka ei joko tee kovin hyvää tai sit ei halua eettisistä yms. sellasista syistä. Jotkut heittää sitä onneks läpällä, mut ei sitäkään aina jaksais kuunnella.

      Veganismiin on aina hyvä liittää kaikki asiat :D mä en koskaan kerro, että oon vegaani jos tarvii jutella esim. lääkärin kanssa. Kaikki kerran tuntuu johtuvan aina veganismista, kysy asiaa keneltä tahansa :D

      Mut hyvä huomata, et pidät kiinni veganismistas! Seki on hiton hienoo jos joku on edes osan ajasta vegaaniruuilla, mut se että ei jousta, on vielä hienompaa.

      Tänne saa tulla aina avautuu jos siltä tuntuu :D ymmärrän myös tilantees hyvin. Pidä kiinni siitä mitä oot, äläkä anna muiden häiritä =)

      Poista
  2. On kyllä varmasti niin rasittavaa kuulla urputusta jatkuvasta ruokapäiväkirjan pitämisestä...tavallinen ihminen kun ei pahemmin mieti ravintoaineita, ei sitä monet ihmiset tunnu ymmärtävän, että pienikin muutos ravintoaineissa ja energiassa jne vaikuttaa pitkällä aikavälillä yllättävän paljon ja joku määritelmä "1 banaani" ilman tarkkaa painoa voi olla aiheuttaa melko suurenkin vaihtelun ja merkityksen varsinkin tällaisessa tarkassa ruokavaliossa...Tsemppiä, koeta jaksaa! Tuntuu, että sulle tuntuu niin moni vattuilevan asiasta kuin asiasta. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, on se pidemmän päälle aika rassaavaa, ku ei tiedä millon joku alkaa taas vääntää näistä asioista.

      Kiitos, enköhän mä tän asian kans pärjää :D aika hyvin pärjää pelkästään sillä, ettei niin paljo ole tekemisissä ihmisten kans, jotka urputtaa jatkuvasti. Ja koitan tietysti ottaa huumorilla näitä juttuja, mut ei vaan aina pysty.

      Poista