perjantai 2. tammikuuta 2015

Perusasiat tärkeimpiä

Etenkin treeniuran alussa on tärkeintä kiinnittää huomiota perusasioihin ja jättää hifistelyt toissijaisiksi. Mr. Olympian treeniohjelmaa ei saa missään nimessä kopioida ja käyttää itse, koska aloittelija ei voi käyttää samoja metodeja kuin vuositolkulla treenannut ammattilainen. Kun homma aloitetaan, treenin ei tarvitse olla monimutkaista vaan sen kuuluisi sisältää isoja perusliikkeitä eikä oikeastaan vielä mitään muuta. Aloittelevan treenajan kroppa reagoi melkein minkälaiseen heilumiseen tahansa todella herkästi, joten mitään monimutkaista ei tarvitse kehitellä. Ehkä yksinkertaisin ja varmin tapa on treenata aluksi 1-jakoisella ohjelmalla muutaman kerran viikossa ja siirtyä 2-jakoiseen tai monijakoisempiin vasta, kun 1-jakoinen ei tuota enää tulosta. Aloittelijavaihe voi kestää muutamista kuukausista jopa vuosiin, riippuen kuinka muut asiat hoidetaan. Itsehän kusin aloittelijavaiheen, koska treenasin pääasiassa monijakoisella ja söin todella vähän. Treenaaminen on ollut aina kuitenkin jokseenkin laadukasta, joten riittävän ravinnon myötä olisin varmasti kehittynyt paremmin.

Salilla usein huomaa, kuinka monet, selvästikin aloittelijavaiheessa olevat, käyttävät runsaasti erikoistekniikoita ja liian isoja painoja, sekä kaikenmaailman turhia kikkakolmosia. Tänään kuulin, kuinka joku oli oppinut treenimetodeja erään roinarin kirjasta ja opetti näitä metodeja salitoverilleen, joka on korkeintaan keskitason treenaaja. Tässä huomaa, että porukka on skipannut perusasiat ja matkivat ammattilaisia, vaikka oma kroppa ei pysty, eikä tarvitse vielä pitkään aikaan moisia metodeja. Mitä järkeä aloittelijan on laittaa kroppa ylikierroksille ja tukkia hermosto tekemällä joka treenissä 10 pudotussarjaa ja kasa pakkotoistoja? Siitä ei seuraa muuta kuin ylitreenaaminen ja palautumisen kuseminen ja tämän kautta kehityksen minimointi. En enää puutu tällaisiin tilanteisiin, koska kukaan ei kuuntele, vaikka yrittäisi asiallisesti neuvoa. Aina saa saman vastauksen eli kasan selityksiä tai että Arskakin teki näin, joten kyllä sillä varmasti kehittyy. Ihmisiä ei saa edes neuvoa, vaikka he tekisivät maastavetoa selkä pyöreänä. Eihän tuollaisesta tietenkään mitään haittaa ole, muuta kuin että selkä voi pamahtaa lopullisesti. Asia ei tietenkään kuulu minulle, miten kukin treenaa, mutta auttaisin mielellään jos joku kuuntelisi. Itse olin ensimmäisen vuoden-pari aika kujalla kaikista asioista, koska en saanut keneltäkään järkevää apua. Onneksi eräs henkilö auttoi perusasioissa vuonna 2010, jonka jälkeen vasta olen päässytkin vauhtiin hommissa. Suurin ongelma on ehkä se, että tietoa on niin paljon tarjolla, että aluksi on vaikea hahmottaa, mikä on järkevää ja mikä ei. Perusasioista pitäisi puhua enemmän eikä mainostaa ammattilaisten treeniohjelmia joka paikassa. Treeniohjelman kopiointi kun on turhankin helppoa, mutta samaan aikaan todella riskialtista.


Päivän kunto näyttää ihan hyvältä mielestäni. Paino on about 1.5-2.0 kg isompi kuin dieetin lopussa, joten siihen nähden olen tyytyväinen näkyyn.

Yläkropan työntävät (torstai):
1. Penkkipunnerrus smithissä 3 x 6 x 85 kg
2. Pystypunnerrus istuen kp 3 x 6-8 x 16 kg:t
3. Alavinopenkki kp 3 x 8-10 x 22 kg:t
4. Vipunostot sivulle taljassa 3 x 8-12 x 2.5 kg
5. Dippi 3 x 6-12 x bw
6. Peck Deck 3 x 11 x 20-22.5 kg
7. Ranskalainen punnerrus 3 x 7-12 x 15 kg (+kulmatanko)
8. Vatsat roikkuen jalat suorassa 3 x 13-14 x bw

Kesto 60 min.

Yläkropan vetävät (perjantai):
1. Leuat myötäotteella 3 x 5-6 x 12.5 kg
2. Yhden käden soutu 3 x 7-8 x 36 kg
3. Ylätaljaveto lapiokahvalla 3 x 10-12 x 50 kg
4. Takaolkasoutu 3 x 9-11 x 32.5 kg
5. Kohautus tangolla 3 x 12-15 x 45 kg
6. Pullover taljassa 3 x 11-12 x 20-22.5 kg
7. Hauiskääntö vinopenkissä 3 x 9-12 x 7 kg:t
8. Keskitetty hauiskääntö 3 x 12-15 x 5 kg:t
9. Vatsat laitteessa 3 x 6-12 x 37.5 kg

Aamupaino 76.2 kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti