kanan rinta | maito | tomaatti | kurkku | porkkana | paprika | kesäkurpitsa | |
Isoleusiini | 5277 | 6093 | 2000 | 3000 | 5667 | 2100 | 3667 |
Leusiini | 7498 | 9867 | 2778 | 4143 | 5833 | 3600 | 5917 |
Valiini | 4957 | 6733 | 2000 | 3143 | 6000 | 3100 | 4500 |
Lysiini | 8494 | 7987 | 3000 | 4143 | 5500 | 3600 | 5583 |
Metioniini | 2766 | 2520 | 667 | 857 | 1000 | 600 | 1500 |
Fenyylialaniini | 3965 | 4853 | 7444 | 2714 | 4333 | 5000 | 3583 |
Treoniini | 4221 | 4547 | 3000 | 2714 | 5167 | 4000 | 2417 |
Tryptofaani | 1169 | 1427 | 667 | 714 | 1500 | 1200 | 833 |
BCAA yht. | 17732 | 22693 | 6778 | 10286 | 17500 | 8800 | 14083 |
Välttämättömät yht. | 38346 | 44027 | 21556 | 21429 | 35000 | 23200 | 28000 |
kanan rinta | maito | keräkaali | peruna | bataatti | parsakaali | kukkakaali | |
Isoleusiini | 5277 | 6093 | 2308 | 4200 | 3438 | 2821 | 3750 |
Leusiini | 7498 | 9867 | 3154 | 6200 | 5750 | 4607 | 5800 |
Valiini | 4957 | 6733 | 3231 | 5850 | 5375 | 4464 | 4950 |
Lysiini | 8494 | 7987 | 3385 | 6300 | 4125 | 4821 | 5300 |
Metioniini | 2766 | 2520 | 923 | 1650 | 1813 | 1357 | 1400 |
Fenyylialaniini | 3965 | 4853 | 2462 | 4600 | 5563 | 4179 | 3550 |
Treoniini | 4221 | 4547 | 2692 | 3750 | 5188 | 3143 | 3600 |
Tryptofaani | 1169 | 1427 | 846 | 1600 | 1938 | 1179 | 1300 |
BCAA yht. | 17732 | 22693 | 8692 | 16250 | 14563 | 11893 | 14500 |
Välttämättömät yht. | 38346 | 44027 | 19000 | 34150 | 33188 | 26571 | 29650 |
Olen sen moneen kertaan todennutkin jossain (ainakin ajatuksissani), että vihanneksissa, juureksissa ja hedelmissä on yleensä heikommat aminohappoprofiilit, mitä merkittävemmissä lähteissä (kuten pavuissa). Näistäkään ei kuitenkaan puutu välttämättömiä aminohappoja, joten fruitaristina tai raakaruokalaisena ei tarvitse miettiä proteiinien yhdistelyä, kuten ei muidenkaan.
Tästä listasta näkee äkkiä, että porkkana, kesäkurpitsa, peruna, bataatti ja kukkakaali ovat melko tasaisia lähteitä. Vaikka perunaa aina haukunkin yliarvostetuksi, niin siinä on ainakin se hyvä puoli, että siitä saa hifistelymielessä hyvän bodyaterian ja se on myös edullista.
Listan heikoimmat ovat ylivoimaisesti tomaatti, paprika ja keräkaali. Kurkku ja parsakaali ovat ihan kohtalaisia.
Tavallisemmalle jampalle näiden kyttäyksellä ei ole merkitystä, enkä oikeastaan pysty varmaksi sanomaan, että olisi urheilijallekaan. Proteiinilähteiden yhdistely kaavamaisesti palkokasvit+viljatuotteet ei toimi niin hyvin mitä annetaan ymmärtää, koska metioniini- ja lysiinimäärät heittelevät joskus aika paljonkin saman ryhmän sisällä. Itse kiinnitän näihin huomiota jonkin verran, koska haluan kokeilla kaikkea mahdollista, mutta yleisesti ottaen riittää tieto siitä, ettei välttämättömiä aminohappoja puutu kasvikunnan proteiineista. Kun syö oman kulutuksensa verran puhdasta ruokaa, ei tietyt aminohappovajeet ole käytännössä mahdollisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti