tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kysymyksiä ja vastauksia osa 1

Pyysin aiemmin lukijoita haastamaan minua erilaisilla kysymyksillä, joten nyt vastailen ainakin osaan. Kysymyksiä voi esittää koska tahansa ja pyrin vastaamaan niihin jossain vaiheessa. Kysymykset saavat liittyä periaatteessa mihin tahansa treeniin ja ravintoon liittyen. Muitakin kysymyksiä voi esittää jos siltä tuntuu. Kiitos jo kysytyistä kysymyksistä! Hyviä kysymyksiä on jo mukavasti.

1: Miten itse syöt (vaikka päivän ruokapäiväkirja tms, en tiijä ootko laittanut joskus) ja kuinka monesti treenaat viikossa? Teetkö aerobistakin saliharjottelun lisäksi? :)

V: Tein ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan, päivityksen treenipäivän ruokailuistani 10.2.15, joka löytyy täältä. Syön edelleen samalla tavalla, pieniä modauksia lukuunottamatta, mutta ruokamäärä on noussut melkin 500 kcal /vuorokausi viimeisen kahden kuukauden aikana. Tällä hetkellä syön suunnilleen jakaumalla 20/60/20 (proteiini/hiilari/rasva) treenipäivinä 3450 kcal ja lepopäivinä 3000 kcal. Lepopäivinä saatan syödä enemmän rasvaa ja vähemmän hiilareita, mutta hiilarit ovat pääasiassa yli 50 % kokonaisenergiasta. Kun olen suunnilleen 3500 kcal paikkeilla tai yli niin aion tehdä taas uuden ruokapäiväkirjamerkinnän. Toivottavasti viimeistään syksyllä olen 4000 kcal kohdalla tai ainakin hyvin lähellä sitä.

Viime vuoden jälkeen olen taas vakioitunut neljään treeniin /viikko ja luultavasti jatkan sillä tavalla, koska se tuntuu sopivalta määrältä. Jos kävisin enemmän, ei treeneistä välttämättä jaksaisi ottaa niin paljoa iloa irti ja haluan pitää viikonloput vapaina, joten senkin puolesta homma toimii hyvin näin.

Salin lisäksi koitan välttää aerobista mahdollisimman paljon, joten koitan hoitaa asiani salireissujen yhteydessä. Aerobista kyllä tulee hieman, koska kävelen tai pyöräilen salille, jonne matkaa on reilu 2 kilometriä. Toisaalta jos sali olisi kivenheiton päässä, täytyisi alkulämmittelyyn ja jäähdyttelyyn käyttää aikaa salilla, mutta salimatkat hoitavat nuo hommat automaattisesti. En siis tee ylimääräistä aerobista melkein ollenkaan, koska isommat kauppareissutkin hoidan autokyydillä parin viikon välein.

2: Mikä on kaikkein paras herkutteluherkku?

V: En oikein osaa sanoa mitään yksittäistä, mutta tykkään erityisesti makeista, rasvaisista ja suklaisista leivonnaisista, etenkin kun oma kulta leipoo nämä herkut rakkaudella. Myös suolainen on mieleeni, joten saatan lepopäivänä syödä perunalastuja.

3: Minkä väriset kisapökät aiot hankkia? Ja jos ei tarvitsisi miettiä mahdollisia sääntörajotteita (joita SM-kisoissa ei kaiketi ole...?), niin minkä väriset sitten hankkisit?

V: Jos vain löytyy niin punaiset, totta kai! Punaiset kaikkein mieluitein, vaikka se olisikin kiellettyä.

4: Montako banaania jaksat syödä päivässä?

V: En ole kokeillut, mutta arvioisin, että noin 100, ainakin jos ne saa vetää blenderillä nesteeksi. Monella tuntuu tulevan raja vastaan jo muutaman banaanin jälkeen, mutta esim. 10 kerralla ei olisi minulle homma eikä mikään. Jos syön itseni räjähdyspisteeseen hedelmillä niin kuluu korkeintaan tunti ja vatsalaukkuni on jo lähes tyhjä. Täytyisi varmaan joskus kokeilla ja demonstroida muille, että banaaneilla on helppo saada kasaan kaloreita yli kulutuksen.

5: Amihappojen yhdistelemisestä puhutaan kaikenlaista ja pieni ihminen menee ihan sekaisin siitä kaikesta ristiriitaisesta tiedosta. Onko tarpeellista saada aina yhdellä aterialla sopivassa suhteessa aminoja vai riittääkö, että päivän aikana muodotunut kokonaisuus on suunnilleen ihanteellinen (jolloin yksittäisellä aterialla ei olisi niin suurta merkitystä)?

V: Mitä minä olen ymmärtänyt, ei yksittäisellä aterialla ole kovin suurta merkitystä, vaan juurikin se kokonaisuus ratkaisee. Kaikissa proteiinilähteissä on kaikki välttämättömät aminohapot, joiden määrä vain vaihtelee hieman. Tämän takia mistä tahansa lähteestä saa jonkin verran kaikkia tarvittavia aminohappoja ja jos jokin amino jää vähemmälle /ateria, ei se haittaa, koska aminohappoja on jatkuvasti saatavilla aminohappopoolista. Myös se on oleellinen seikka, että jos jotain ei-välttämätöntä aminohappoa on aterialla runsaasti, ei elimistön tarvitse käyttää välttämättömiä aminohappoja niin paljoa muuntumiseen.

6: Mistä sun innostus bodaamiseen alunperin lähti? Mikä kisaamaan lähtemisessä jännittää/mietityttää eniten ja mikä tuntuu haasteellisimmalta? Jos bodaaminen onnistuisi pelkästään kahdella ruoalla/ruoka-aineella ihanteellisesti, niin mitä söisit?

V: Sitä vaan on pienestä asti ollut kiinnostunut voimailusta enemmän tai vähemmän ja olenkin jo pienenä tehnyt paljon punnerruksia ja leukoja ym. silloin tällöin. En vain jostain syystä uskaltanut salille kuin vasta täytettyäni 20 vuotta. Kehonrakennus on aina ollut mieleeni enemmän, koska mielestäni voimailu on melko naurettavaa ja vaarallista touhua, vaikka jossain vaiheessa olin siitäkin kiinnostunut, mutta bodailu veti enemmän puoleensa. Enkä oikestaan tiedä minkä takia. Ehkä pidän bodaustreenistä paljon enemmän kuin muista räpiköinneistä.

Eniten kisaamisessa mietityttää se, että kuinka pääkoppa kestää kun rasvaprosentti viedään tarpeeksi alas. Itse kilpailutilanne jännittää, koska en ole esiintyjä ja hermostun melko helposti. Tietysti sekin mietityttää, että missä kohtaa kannattaa lähteä kilpailemaan, jotta voisin pärjätäkin. Aliarvioin paljon itseäni, joten en osaa katsoa tilannettani kovin realistisesti.

Jos ei kiinnitetä ravintosisältöön huomiota, niin söisin varmaan pitsaa ja suklaata. Kyllä niillä pärjäisi aika pitkälle minun makumieltymyksilläni, koska tykkään suolaisesta, rasvaisesta ja makeasta ruuasta. Nam.

Herkuttelin lepopäivänä. Söin yhdellä aterialla kasan sipsejä, marmeladisuklaakarkkeja, dippiä ja banaanin. Noista tuli yhteensä noin 900 kcal. IIFYM -meininkiä (If It Fits Your Macros).


Rinta ja selkä (maanantai):
1. Ylätaljaveto 1 x 7 x 65 kg + 3 x pudotussarja
2. Penkkipunnerrus kp 1 x 8 x 34 kg:t + 2 x pudotussarja
3. Kulmasoutu 1 x 8 x 65 kg + 3 x rest pause -sarjaa
4. Vatsat laitteessa 1 x 11 x 40 kg + 3 x rest pause -sarjaa
5. Pullover taljassa 3 x 12-15 x 15 kg
6. Ristikkäistalja 3 x 14-15 x 5-7.5 kg
7. Kohautus kp 3 x 13-15 x 18 kg:t

Kesto 45 min.

Jalat (tiistai):
1. Kyykky smithissä 1 x 8 x 70 kg + 3 x rest pause -sarjaa
2. Suorinjaloin maastaveto kp 2 x 8 x 45 kg:t
3. Vaakaprässilaite 1 x 11 x 180 kg + 3 x pudotussarja
4. Pohkeet prässissä 1 x 15 x 130 kg + 3 x rest pause -sarjaa
5. Polvenkoukistus laitteessa 3 x 11-15 x 35 kg
6. Polvenojennus laitteessa 3 x 15-18 x 32.5 kg
7. Vatsarutistus 3 x 8-15 x bw

Kesto 60 min. Aamupaino 77.5 kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti