tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kaloreiden seuraaminen säästää aikaa ja vaivaa

Kyllä, luit oikein. Moni sanoo, että se on niin vaivalloista eikä kenelläkään ole aikaa sellaiseen. Täällä blogissa kukaan ei ole mussuttanut moista, mutta ajattelin taas kirjoittaa asiasta, koska tuntuu, että tämä hyvin yksinkertainen asia on monelle vaikea ymmärtää. En siis osoita tätä järkeville ja mahtaville lukijoilleni, vaan mussuttajille, mutta jos joku muukin tätä haluaa lukea niin mikäs siinä.

Minulla menee ehkä 15 minuuttia päivästä siihen, että punnitsen ruoat, merkkaan ne vihkoon ja lasken makrot ja kalorit yhteen, joko samana päivänä tai seuraavana aamuna. Se on todella pieni aika ja oikeasti todella harva ihminen on niin kiireinen, ettei ehdi käyttää 15 minuuttia päivästä tähän asiaan. En edelleenkään sano, että kaikkien pitäisi laskea kaloreitaan, vaan kukin tehköön niin kuin haluaa, mutta turha väittää, että tämä on hyödytöntä tai että se vie liikaa aikaa ja on vaivalloista. Suosittelenkin kaloreiden tarkkaa seurantaa heille, jotka tavoittelevat lihaskasvua tai laihduttavat. Muille homma onkin aika turhaa.

Edellisellä voimme laskea, että kulutan viikossa melkein kaksi tuntia kaloreiden seuraamiseen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että menetän tuon ajan joka viikko, vaan asiaa pitää ajatella pitkällä tähtäimellä. Puhutaan ensin laihduttamisesta. "Ei kaloreita tarvi laskee ku oon ilmankin laihtunu". Näin moni sanoo, mutta asiaa ei osata nähdä kokonaisuutena tai sitten ei ymmärretä miten laihdutus toimii. Ensinnäkin, laihduttaminen ja lihominen on käytännössä todella yksinkertaista puuhaa: riittää kun ottaa sisään enemmän/vähemmän energiaa kuin kuluttaa ja homma toimii. Siinä on kuitenkin se puoli, että mitä rajummilla miinuskaloreilla laihduttaa, mikä on hyvin yleistä jos ei tiedä kuinka paljon oikeasti syö, sitä rajummin elimistö taistelee vastaan ja alkaa karsia aineenvaihdunnan komponentteja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laihdutustahti voi olla aluksi todella suurta, mutta nopeasti ollaan siinä tilanteessa, ettei paino enää putoakaan, vaikka syödään todella vähän (esim. 500-1000 kcal /päivä). Tässä tilanteessa ei auta muu kuin aineenvaihdunnan elvyttäminen ja sen jälkeen laihdutuksen jatkaminen. Tämä kokonaisuus vie tuhottomasti aikaa eikä ole kovin terveellistä. Toinen vaihtoehto olisi ollut kaloreiden seuraaminen ja varmistaminen, ettei syödä liian vähän. Tätä kautta laihdutustahti olisi ollut hieman hitaampaa, mutta laihdutusprosessi olisi mennyt paljon pidemmälle paljon korkeammilla kaloreilla, eikä välissä tarvitsisi elvyttää aineenvaihduntaa. Ensimmäinen tapa olisi voinut viedä yli vuoden, kun taas jälkimmäinen tapa vaikka kahdeksan kuukautta. Toisin sanoen: onko 15 minuuttia päivässä paljon aikaa? Ei todellakaan, koska sen avulla säästetään kokonaisaikaa ja vaivaa, eikä leikitä terveydellä.

Katsotaan nyt asiaa bodarinäkökulmasta. Kehonrakennus on pakko toteuttaa siten, että lihaksia kasvatetaan syömällä yli kulutuksen. Samalla kroppaan kertyy väkisinkin hieman ylimääräistä rasvaa, jotka täytyy aika ajoin polttaa pois. Mitä hitaammin painoa nostetaan, sitä vähemmän läskiä kertyy. Kun hommaa alkaa laskea, huomataan, että vuodessa voidaan nostaa painoa jopa 5.2 kiloa, vaikka viikkotahti olisi vain 0.1 kiloa. 0.1 kiloa viikossa tarkoittaa, että täytyy syödä joka päivä vain 100 kilokaloria yli kulutuksen. Olen tätä sanonut miljoona kertaa: koitapa nostaa painoa 100 grammaa viikossa seuraamatta kaloreita. Turha edes yrittää. Painoa on todella helppo nostaa, kun vain syö enemmän ja enemmän, mutta viikkotahti saattaa olla yhtäkkiä 0.5-1.0 kiloa, mikä tekee vuodessa 26-52 kiloa kehonpainoon lisää, josta lihasta voi olla korkeintaan 10%. Jos vuoden aikana ei ole seurannut kaloreitaan, läskiä on hyvin todennäköisesti kertynyt melko paljon. Tämä läskimäärä täytyy polttaa pois ja se vie vähintään kuukausia aikaa ja samalla on todennäköistä menettää saavutettu lihasmääräkin. Lihakset kyllä kasvavat, kunhan ollaan edes vähän plussakaloreilla. Tässäkin kohtaa: onko 15 minuuttia päivässä liikaa? Ei, koska pienemmällä painonnousulla voidaan olla kauemmin plussakaloreilla ja kehittää enemmän lihasmassaa, eikä tarvitse tuhlata niin paljoa aikaa läskien polttamiseen. Kokonaisuudessaan kaloreiden seuraaminen säästi taas aikaa.

Aineenvaihdunnan kehittäminen on myös bodareille oleellinen juttu, mutta harva tuntuu tietävän asiasta. Kroppa tottuu miinuskaloreihin paljon nopeammin kuin plussakaloreihin, mutta jos muutokset ovat pieniä, ovat kalorinlisäykset järkeviä. Jos kaloreita laitetaan pyttyyn yhtäkkiä +500, paino alkaa nousta nopeasti ja läskiä kertyy pitkän aikaa, ennen kuin painonnousu lakkaa. Homma kannattaa tehdä mieluummin esim. 20-50 kcal nostoilla päivään /viikko. Tällä tahdilla paino ei nouse melkein ollenkaan ja kroppa ehtii tottua nostoon melko nopeasti. Mitä korkeammille kaloreille pääsee massakaudella, sitä helpompi on dieetata läskejä pois. Tämä säästää taas aikaa ja vaivaa, koska pudotettavia kaloreita on runsaammin, eikä ole pakko turvautua liikuntaan, ainakaan siinä määrissä kuin pienillä kaloreilla. Itselleni tämä on todella tärkeä seikka, koska jos joskus meinaan mennä kisaalavalle saakka, täytyy aineenvaihdunnan tason olla todella korkealla, jotta kisadieetti onnistuisi kunnolla, ilman suurempia elintoimintojen karsimista. Taas yksi todella merkittävä seikka, vain 15 minuutilla päivässä.

Jos jonkun mielestä on kummallista laskea ja seurata kaloreita, niin en voi sille mitään. Se on kuitenkin perusteltua, eikä siinä ole mitään outoa, vaikka sitä moni katsookin vähän kummallisesti. Kyse on enemmänkin siitä, että mussuttajat eivät ymmärrä tätä asiaa ja viisastelevat, ikään kuin osaisivat nämä jutut. Minä lasken jatkossakin syömiseni ja lällätän mussuttajille, kun saan syödä puolet enemmän kuin he ;)Jalat (maanantai):
1. Pallokyykky kp 3 x 6-8 x 22 kg:t
2. Yhden jalan mave 3 x 12-13 x 22 kg
3. Vaakaprässi laite 3 x 5-12 x 170 kg
4. Polvenojennus 3 x 13-15 x 30 kg
5. Polvenkoukistus 3 x 13-15 x 35 kg
6. Reidenlähennys 3 x 15 x 40 kg
7. Voimapyörä 3 x 8-14 x bw

Kesto 62 min. Aamupaino 77.1 kg.

Kädet ja olat (tiistai):
1. Yhden käden jammer 3 x 8 x 25 kg (+tanko)
2. Takaolkasoutu 3 x 8 x 37.5 kg
3. Pystysoutu 3 x 9-10 x 30 kg
4. Ranskalainen 3 x 12 x 15 kg (+kulmatanko)
5. Hauiskääntö david 3 x 11-12 x 7.5 kg
6. Vipunostot sivulla taljassa 3 x 14-15 x 2.5 kg
7. Vipunostot taakse seisten 3 x 12-13 x 4 kg:t
8. Pohkeet istuen smithissä 3 x 12-17 x 115-120 kg
9. Pohkeet seisten 3 x 25-26 x bw

Kesto 74 min. Aamupaino 77.2 kg.

4 kommenttia:

 1. Mussutus: Mutta kun se aloittamisen valtava vaikeus... Ja niiden lukujen opettelu... Ja sen toiminnan muistaminen päivän aikana... Nimim. olis ihan pakko aloittaa se laihdutus, mutta kun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni asia on aluks hankalaa, mut melkein kaikkeen tottuu. Näissä hommissa onneks ei tarvi muistaa kovin paljoo ku voi esim. käyttää cronometerin softaa puhelimessa tai tietokoneella.

   Eikä sul varmaan mikää kiire ole laihduttaa ku oot kuitenkin aika peruskokonen. Eri juttu olis jos olisit tosi ylipainonen. Alotat sit ku jaksat =)

   Poista
  2. Joskus muinoin käyttämäni ohjelma oli ainakin aivan liian vaikea, samoin koin teiniaikoina ruutuvihon ja ravintoainesisältötaulukot ihan mahdottomiksi. Ehkä olisi aika antaa mahdollisuus uudemmille keinoille!

   Kiitos vaan peruskokoinen-näkemyksestä, varsin korrekti termi, mutta painoindeksi sanoo jotain ihan muuta... 31 ei ole enää ihan ok... Miten olenkaan voinut antaa sen tulla 7 yksikköä ylös vajaassa 20 kk:ssa!!

   Jotkut ihmiset kovasti väittävät, että laihduttaminen jotenkin parantaisi mielialaa ja lisäisi jaksamistakin. No ehkä pitkällä aikavälillä joo, mutta aloittaminen on kyllä ahdistavaa ja makeanhimon selättäminen suuri vaikeus. Liikuntaa olen omalla skaalallani jopa lisännyt huomattavasti, siitä sentään onkin tullut vähän ok-fiilistä ja parempia unia! :)

   Poista
  3. Jotkut ohjelmat on tosiaan aika surkeita. Ite vedän kaiken vihkoon ku koen sen miellyttävämmäks. Perus laihdutukses toimii kyl hyvin se, että kattoo vaan pelkät kalorit, kunhan syö pääasias järkevää puhdasta ruokaa. Se auttaa kans et pitää homman simppelinä ja vaihtaa ruoka-aineita vaan jos sama ruoka alkaa tökkiä.

   Hmmm, ei 31 vielä silti ole mikään järkyttävä, mut onhan se tietysti turhan iso.

   Kyllä se varmasti vaikuttaa jos laihduttaa reilumminkin, mut todellakin pitkällä aikavälillä. Laihduttaminen on aina loppua kohden enemmän tai vähemmän epämiellyttävää ja hormonitoiminta ym. kärsii väkisinkin. Vasta ku kropan saa toimimaan taas kunnolla, olo voi tuntuu paremmalta. Mul voi mennä monta kuukautta ennen ku olotila normalisoituu. Usein se vie saman ajan selvitä, mitä se laihdutuski kesti, tietysti sillä ehdolla että syö pikkuhiljaa enemmän ja enemmän, että elpyykin.

   Se on varmasti ahdistavaa, ainakin jos siitä on huonoja kokemuksia. Mul kans toi makeenhimo saattaa vaivata. Sen takia on hyvä syödä jatkuvasti hedelmiä ja syödä vaikka kerran viikossa hiilareita vähän reilummin. Se vaikuttaa muutenkin leptiinitasoihin ja voi viedä näläntunteen muutamaks päivää.

   Tärkeintä varmaan on se, ettei hosu eikä oo turhan ankara itselle. Multaki voi kysyä jos tarviit apua, ku kyl mä ehkä jotain osaan auttaa.

   Se on hyvä, et oot saanu liikuttuu =) siitä on aina hyötyy, vaikkei sen avulla laihtuiskaan.

   Poista