sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Aminohappoja osa 5: pavut

Palkokasvit ovat monesti vegaanille kaikkein merkittävin proteiininlähde. Ateria voi koostua esimerkiksi jostain viljatuotteesta ja pavuista, lisänä tietysti vihannekset. Vaikka viljatuotteet ja vihannekset sisältävät myös proteiinia, ovat pavut melkein aina se dominoivin proteiininlähde, koska pavuissa proteiiniosuus on paljon suurempi.

Milligrammaa / 100 g proteiinia:

kanan rinta maito härkä kidney musta mung aduki
Isoleusiini 5277 6093 4034 4411 4417 4218 3975
Leusiini 7498 9867 7525 7975 7986 7728 8382
Valiini 4957 6733 4448 5225 5231 5176 5141
Lysiini 8494 7987 6402 6856 6866 6962 7523
Metioniini 2766 2520 816 1504 1505 1197 1055
Fenyylialaniini 3965 4853 4226 5403 5407 6038 5286
Treoniini 4221 4547 3556 4203 4208 3272 3387
Tryptofaani 1169 1427 946 1182 1185 1088 960
BCAA yht. 17732 22693 16007 17610 17634 17121 17497
Välttämättömät yht. 38346 44027 31954 36758 36806 35678 35709


kanan rinta maito vihreä soija valkoinen lima mustasilmä
Isoleusiini 5277 6093 4833 5270 4417 5251 5267
Leusiini 7498 9867 7083 8404 7986 8605 7033
Valiini 4957 6733 5917 5079 5232 6005 5700
Lysiini 8494 7987 5417 6601 6867 6688 6467
Metioniini 2766 2520 1583 1400 1502 1260 1400
Fenyylialaniini 3965 4853 4417 5693 5408 5749 5400
Treoniini 4221 4547 4583 3887 4209 4312 3667
Tryptofaani 1169 1427 1250 1383 1185 1181 1133
BCAA yht. 17732 22693 17833 18753 17635 19860 18000
Välttämättömät yht. 38346 44027 35083 37717 36806 39051 36067

Pavut ovat keskimäärin todella laadukkaita proteiininlähteitä. Yleensä eri lähteitä verrattaessa huomaa melko selkeitä vajeita tai runsaita pitoisuuksia aminohapoissa, mutta papujen kohdalla tilanne on hyvinkin tasainen. Soijaa pidetään monesti harvinaisen täydellisenä kasviproteiinina tai jopa ainoana sellaisena. Soija on hyvä, muttei kuitenkaan aivan täydellinen, koska metioniinia täytyisi olla hieman enemmän. Moni muu papu menee soijan metioniinimäärän ohi. Limapavussa on haaraketjuisia aminohappoja (BCAA) hieman enemmän kuin soijassa. 

Yleisesti suositellaan yhdistelemään viljatuotteita ja palkokasveja, jotta ne täydentäisivät toistensa aminohappovajeita. Pavuissa on keskimäärin hieman heikohko metioniinitilanne eikä viljatuotteet todellisuudessa paikkaa tätä ongelmaa paljoakaan. Esimerkiksi kidney-, musta-, valkoinen ja vihreä papu sisältävät metioniinia jopa enemmän kuin ruis ja saman verran kuin vehnä (proteiinigrammaa kohden). Metioniinia on kuitenkin riittävästi pavuissakin (pääsääntöisesti) vaikka pitoisuudet jäävätkin selvästi eläinkunnantuotteita alemmalle tasolle.

Pavut ovat mielestäni ansainneet paikkansa merkittävänä proteiinilähteenä. Aminohappoja tulee tarpeeksi voimaharjoittelijankin tarpeisiin ja pavuista saa paljon muitakin hyödyllisiä ravinteita. Ja mikä parasta: pavut ovat todella edullisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti