keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kasvikunnan proteiini on kuulemma huonoa

Kun joku on vegaani, moni luulee, ettei kyseisellä ruokavaliolla voi saada proteiinia tarpeeksi tai ollenkaan. Kun myönnetään, että kasvikunnasta saa tarpeeksi proteiinia, kyseenalaistetaankin sen laatua tai imeytyvyyttä. Jopa valmentajat ja ravitsemusasiantuntijat väittävät, että kasvikunnan proteiineista puuttuu aminohappoja. Kyllä, väittävät, että jokin ihmisen tarvitsema aminohappo voi puuttua kokonaan. Tämä tarkoittaa, että jotain välttämätöntä aminohappoa olisi kasvikunnan proteiinissa tasan 0 grammaa. Ihan helvetin monessa paikassa väitetään tuota, mutta tähän asiaan ei ilmeisesti olla perehdytty, vaan sekasyöjät uskovat tuon valheen, eikä asioita tarvitse yhtään tutkia. Jos taas vegaani vähänkin kyseenalaistaa eläinperäisiä tuotteita, pitää tutkimusdataa olla ainakin miljoona sivua, ennen kuin 1% ihmisistä ehkä myöntää sen todeksi.

Olen melko paljon perehtynyt erityisesti kasvikunnan proteiinien aminohappoihin, enkä ole yhtään profiilia löytänyt, mistä puuttuisi jokin välttämätön tai ei-välttämätön aminohappo. Sen myönnän, että eri proteiineissa aminohappojen suhteet toisiinsa nähden voivat hieman vaihdella. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, koska jos elimistö saa jotain ei-välttämätöntä aminohappoa reilusti ruuasta, ei sitä tarvitse muodostaa niin paljoa tai ollenkaan jostain välttämättömästä aminohaposta, jota on mahdollisesti "normaalia" vähemmän. Eri proteiineissa on myös toki eroa imeytyvyydessä ja hyödynnettävyydessä, samoin muidenkin ravintoaineiden kohdalla. Elimistöä on kuitenkin turha yrittää huijata, vaan jos ruuasta saadaan jotain ravinnetta niukasti, elimistö hyödyntää pienen määrän paljon tehokkaammin, jotta vajeelta vältyttäisiin. Melkein kaikki ihmiset saavat proteiinia ruuasta reilusti yli tarpeiden, joten jotain erityistä aminohappovajetta on kuitenkin turha pelätä, olit sitten millä tahansa ruokavaliolla liikkeellä.

Tarkoitus on jossain vaiheessa käydä läpi eri proteiinilähteiden aminohappokoostumuksia enemmänkin, mutta en ole vielä väsännyt vertailuja valmiiksi. Ajattelin tehdä vertailun, jotta voitte todeta kuinka turhaa on hifistellä eri proteiinilähteiden kanssa ja tietysti sen takia, että se on mielenkiintoista.
Yläkropan vetävät (maanantai):
1. Leuat myötäotteella 3 x 4-6 x 13.75 kg
2. Yhden käden soutu 3 x 6-8 x 36-40 kg
3. Ylätaljaveto lapiokahvalla 3 x 8-11 x 55 kg
4. Takaolkasoutu 3 x 10-12 x 32.5 kg
5. Kohautus tangolla 3 x 12-15 x 52.5 kg
6. Pullover taljassa 3 x 10-13 x 22.5 kg
7. Hauiskääntö vinopenkissä 3 x 9-12 x 8 kg:t
8. Keskitetty hauiskääntö 3 x 10-12 x 5 kg:t
9. Vatsat laitteessa 3 x 8-12 x 37.5 kg

Kesto 68 min.

Jalat (tiistai):
1. Hack -kyykky 3 x 6 x 65 kg
2. Suorin jaloin maastaveto 3 x 8 x 122.5 kg
3. Yhden jalan vaakaprässilaite 3 x 10-12 x 80-90 kg
4. Takareidet pallolla 3 x 7-8 x bw
5. Polvenojennus laitteessa 2 x 14-15 x 130-140 lbs
6. Pohkeet seisten laitteessa 3 x 8 x 65 kg
7. Pohkeet seisten 3 x max x bw

Kesto 64 min. Aamupaino 76.5 kg.

Oli myös pakko hankkia juuri pinkki 3DS. Onneksi moinen rantautui Eurooppaan asti.

6 kommenttia:

 1. Kasvisruokavaliota vastustavat ei taida ymmärtää, että monipuolisella ruokavaliolla saa kasvissyöjäkin riittävästi kaikkia aminohappoja ja muitakin ravintoaineita..tiukassa istuu käsitykset ns. asiantuntijatahoilta...

  Ravitsemusasiat on hurjan mielenkiintoisia minustakin! Alunperin innostuin ravintoaineista enemmän noin 10 vuotta sitten kun laskeskelin kissojeni ravinto-aineiden tarvetta raaka-ruokintaa varten (eivät siis saa teollista ruokaa, joka on rahdattu toiselta puolen maailmaa jne.). :D Lähiaikoina on myös tullut innostuttua ihmisen ravitsemuksesta, ja ainakin Crono-metrin mukaan saisi esim. ihan kivan monipuolisesti etenkin aminohapposia (eli kuten oli odotettavissakin). Olisihan se kiva, jos saisit jossain vaiheessa tehtyä vertailuja, niin muutkin hyötyisivät taulukoinnista. :D

  Hihi, ihanan pirteä tuo 3DS! Liimaa siihen vielä Hello Kitty-tarroja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siltä tuntuu, jännä juttu kyllä. Asioita lähinnä luullaan, eikä tiedetä. Eikä tarvitse edes olla kovin monipuolista, niin saa etenkin nuo aminot täyteen. Vaikka söis pelkkää kaurapuuroa niin aminoja saa tarpeeks, vaikka gluteeni ei olekaan parhaasta päästä koostumukseltaan.

   Ne on tosiaan mielenkiintosia :D ja pystyn ite soveltaa pikkuhiljaa lisää sitä tietoa käytäntöön, kun opin uutta tarpeeks. Mitä enemmän tietää noista, sitä enemmän huomaa, kuinka paljon väärää tietoa on liikkeellä. Täytyy tosiaan joku aminovertailu tehdä. Oon niitä keränny jo jonkin verran taulukkoon ja vertaillu keskenään. Jotain lisäyksiä vois vielä tehdä kylläkin.

   Hyvä idea. Onhan mulla vanhas Gameboyssa Teletappi -tarrojakin. Uuuh.

   Poista
 2. Odotankin mielenkiinnolla postausta aminohappoprofiileista. Itse jätin viime vuoden lopulla vihdoin pois juustonkin (siitä oli jotenkin henkisesti vaikea luopua, etenkin kun ibs rajoittaa kasvikunnan hyvien proteiinilähteiden syöntiä kuten pavut, linssit jne). Käytän soijaa ja lisänä herneproteiinia plus tietty mitä kasviksista, riisistä yms tulee. Proteiininsaanti on luokkaa 1-1.5g/kg/vrk. Nyt ajattelin kuitenkin kokeilla bcaa lisää, kun treeniä tulee kuitenkin keskimäärin 2 tuntia päivässä ja paljon voimapainotteisuutta. Katsellaan miltä tuntuu ja koitanpa muistaa silmäillä sitä postausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyypä sekin ottaa työn alle! =) Ekana laitan esimerkin siitä miten tällä hetkellä syön treenipäivinä. Saatan jo huomenna kirjottaa siitä jotain. Noita aminohappojen määriä joutuu jonkin verran laskemaan, koska esim. nutritiondata näyttää aminohapot 100 grammaa tuotetta kohden, eikä 100 grammaa proteiinia kohden. Sen takia joskus vähän turhauttavaa hommaa kun ei pysty suoraan kopiomaan kaikkea.

   Juusto taitaa olla monelle haasteellinen, mut onneks hyvänmakusia vegejuustoja on jo aika paljon tarjolla. Tuohon ibs:ään en ole paljo tutustunu, mut ite varmaan tiedät siitä hyvin. Tolla prodemäärällä pärjää kyl hyvin ja jos tavote on maksimivoima, eikä niinkään lihasmassa, niin prodentarve on ehkä vieläkin pienempi.

   Joo, bcaa on just ideaalinen etenkin jos treenit on pitkiä. Ite ostan bcaa+gluta bodybuilding.com:n verkkokaupasta, koska en tiedä Suomessa vegaanisia -valmisteita. Yleensä noihin on otettu leusiini höyhenistä.

   Poista
  2. Vegejuustoa olen testannut lasagnessa, mutta ennemmin mut pelasti hummus, joka yllättäen sopii mun vatsalle ja se maistuu tosi hyvältä. Mun sekasyöjämies ei ole myöskään hummuksen keksimisen jälkeen syönyt juustoa :) Tokasi eilen, että ootko huomannut, että me ei olla ostettu juustoa koko vuonna!

   Mä en pahemmin ole miettinyt noita aminohappoja. Mutta koska viimeisetkin eläinperäiset proteiinit ovat jääneet ruokavaliosta ja tuo mun herkkyys (ibs) tosiaan rajoittaa jonkin verran kasvikunnan hyvien proteiinilähteiden käyttöä, ajattelin kokeilla täydentää tosiaan niitä välttämättömiä haaraketjuisia. Saattaa olla tapauksessani turhaa, mutta tuleeko testattua. Tosin en kyllä tiennyt että leusiini otetaan höyhenistä! Eikä tainnut myyjäkään tietää, kun sanoin, etten halua makeutettuja & eläinperäisiä.

   Mua on kyllä varmaan vähän onnistuttu aivopesemään tuolla proteiinivouhotuksella. En koe tosiaan tarvitsevani paljoa, mutta jotenkin pelkään, että jos en palaudu kunnolla tms. Selkeesti aivopesun merkkejä :D Oikeasti tuo saamani määrä liikkuu kehonrakentajille ja voimaurheilijoille suositelluissa määrissä. Enkä tarkoita mitään legendajuttuja (kuten 3-4 g prodea per painokilo) vaan ihan laadukkaiden tutkimusten suosittelemia määriä. Maksimivoiman lisäksi tulee välillä voimakestävyys eli hapotustreenejä. Perusvoimaakin, mutta tosiaan mikään lihaskasvu ei ole tähtäimessä.

   Liikaakaan proteiinia en haluaisi syödä, kun on niin paljon juttua (eläin) proteiinin yhteydestä syöpiin, eli tää kasvuhormoni igf-1 kohoaminen. No mutta ei tässä liikaakaan voi ottaa stressiä syömisistä, koska muuten ne kaikki hyvät vaikutukset valuu hukkaan ku stressaa sitte senkin edestä :)

   Poista
  3. Hehe, niin siinä vaan voi käydä sekasyöjän kanssa. Mäki innostuin alkuun vegejutuista aika vahingossa.

   Joo, vaikuttaa siltä että noissa aminoissa on melkein aina jotain eläinperästä, tavalla tai toisella. Huomasin itse asiassa eilen, että Suomestakin saa haaraketjusia vegaanisena ja on ihan kohtuu hinnallakin vielä: http://www.fitnesstukku.fi/5/fi/artiklar/xtend

   En ihmettele kun kerran sitä proteiinia selitetään niin paljon joka paikassa. Jos prodemäärä huolestuttaa edes vähän niin ainahan sitä voi testata mikä toimii. Mä kiskon vieläkin ehkä turhan paljon prodee, mut oon sitä vähentäny pikkuhiljaa, eikä se ole haitannu palautumista tai kehitystä mitenkään. Jos tiedät Arvid Beckin, niin sillä kaverilla on tosi pienet prodemäärät ja se on silti kisaaja ja ihan hyvissä natulihoissa.

   Juuh, älä suotta stressaa. Jos treenit sujuu ja olo on hyvä, niin sit on asiat ihan hyvin. Eläinproden välttämistä kyl ite suosittelisin kaikille, etenkin punasen lihan.

   Poista