keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Vegan Bodybuilding & Fitness -kirjaLuin todellakin kyseisen kirjan jokunen aika sitten ja ajattelin kerrankin arvostella jonkin lukemani kirjan. Olen lukenut ravitsemukseen, kehonrakennukseen, anatomiaan yms. liittyvää kirjallisuutta vuosien varrella melko paljon, etenkin sinä aikana kun olen ollut vegaani. Aiemminkin on kyllä käynyt mielessä arvostella kirjoja, mutta jälkeenpäin en mielellään arvostele kirjaa, jota en ole avannut pitkään aikaan. Yleensä luen kirjat sillä tavalla, että imppaan kaiken hyödyllisen tiedon päähäni niin hyvin, etten unohda niitä koskaan, mutta silti jotain asioita voi muistaa jälkeenpäin hieman väärin. Tästä eteenpäin voisin ottaa tavaksi käydä hieman läpi kirjoja, joita luen matkan varrella. Aloitetaan homma Robert Cheeken kirjoittamasta kirjasta "Vegan Bodybuilding and Fitness".

Kun kirjaa luki, Robertista sai nopeasti hyvän ja asiallisen kuvan. Hänellä on ollut erilaisia vaiheita, mutta nykyään hän vaikuttaa rennolta ja helposti lähestyttävältä ihmiseltä, mikä on todella hyvä asia veganismin markkinoinnin suhteen. Robert on saanut paljon aikaan vegaanimaailmassa ja hänellä riittää kokemusta aiheesta. Robert antaa paljon vinkkejä ja neuvoja omien kokemuksiensa kautta, kuinka intohimosta ja harrastuksesta voi saada aikaan uran. Kirjaa lukiessa motivaatio saattaa nousta eikä asiat tunnukaan enää niin mahdottomilta.

Kirjassa käsitellään askel askeleelta kehonrakennuksen aloittaminen, sen eteneminen ja siihen liittyvät ravinto- ja harjoitteluohjelmat. Ohjelmiin liittyviä esimerkkejä on melko paljon, joten kaikkea ei tarvitse itse miettiä. Kirjan loppuosuus (lähes puolet sivuista) liittyy lähinnä muuhun kuin itse kehonrakennukseen. Robert kertoo sponsorisopimuksista ja niiden hankkimisesta, uran luonnista ja Pohjois-Amerikassa asumisesta kehonrakentajana. Lopussa on myös reilusti suosituksia ihmisiltä, jotka ovat innostuneet Robertin sivustosta "Vegan Bodybuilding & Fitness".

Kun sisältöä katsoo kehonrakennusmielessä, tavoitteena uuden oppiminen, kirja ei anna kovin paljon. Itsensä aloittelijaksi kokeva löytää varmasti vinkkejä perusasioiden luomiselle, mutta mitään keskitason tai kehittyneemmän tason tietoa ei ole saatavilla. Sain kieltämättä sen käsityksen, ettei Robert tiedän kovin paljoa ravitsemuksesta tai treenaamisesta. Melkein kaikesta on tehty yksinkertaisempaa kuin mitä asiat oikeasti ovat, eikä treeniohjelmatkaan ole kovin monipuolisia. Mielestäni paljon oleellisia asioita jäi kertomatta ja monet seikat ovat hieman väärää tietoa.

Merkitsin kirjaan mielenkiintoiset tai muuten huomion kiinnittävät seikat ylös. Ensimmäinen asia, jonka alleviivasin, liittyy siihen kuinka Robertin käsitys proteiinista on muuttunut. Omistamani kirja on vuodelta 2010, jolloin hän toteaa, että hän ja tuhannet muut kehonrakentajat ovat huomanneet, että lihakset kasvavat parhaiten suurilla määrillä proteiinia. Robert on dokumentoinut asiaa vuosia, joten asiasta ei pitäisi olla epäselvyyttä. Nykyään Robert on kuitenkin sitä mieltä, että paljon pienempi proteiinimäärä riittää lihaskasvuun. Ihan mielenkiintoinen suunnanvaihto, vaikka aiemmin saadut dokumentit olivat erittäin päteviä. Kovaan työhön (hard work) liittyvä teksti oli myös pakko merkitä, koska kyseinen teksti oli todella hyvä pätkä. Merkkasin myös ylös ravintoon liittyvää tietoa. Opin joitakin uusia seikkoja esimerkiksi macasta ja chlorellasta.

Kokonaiskuva ja kokemus kirjasta on se, että sieltä saa paljon motivaatiota, potkua ja hyvän mielen. Aloittelija pärjää Robertin vinkeillä jonkin aikaa, mutta enempää kehonrakennustietoa ei ole. Kirja on todella hyvä idea, koska tällaista materiaalia ei ole aiemmin ollut saatavilla, joten siinä mielessä olen iloinen, että Robert jaksoi kirjoittaa tämän. Kirjan myötä aihe on varmasti levinnyt uusiin ulottuvuuksiin, eikä enää ole epäillystäkään, etteikö vegaani voisi olla menestyvä kehonrakentaja. Kiitos Robert!

+ Iloinen ja positiivinen tunnelma
+ Paljon vinkkejä uran ja intohimon kehittämiseen
+ Perusopas aloittelevalle kehonrakentajalle
- Turhan vähän tietoa itse kerhonrakennuksesta
- Jonkin verran virheellistä tietoa

Arvosanani (asteikko 4-10): 8


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti