perjantai 18. syyskuuta 2015

Anatomy for women -kirjaEn halunnut kirjoittaa otsikkoon kirjan koko nimeä, koska se näyttäisi pitkänä typerältä. Kyseessä on kirja nimeltä "Anatomy for strength and fitness training for women" ja sisältö on luonnollisesti kokonaan englanniksi. Olin jokin aika sitten Tampereen kirjastossa etsimässä kirjaa, josta selviäisi melko tarkasti ihmisen lihaksisto ja jokaisen oleellisen (bodausnäkökulmasta katsoen) luurankolihaksen tehtävät. Tähän asti olen käynyt läpi asiaa vain pintaraapaisuna, koska en ole sattunut törmäämään tarpeeksi syventävään tekstiin. Pengoin kirjastosta lääketieteellisiä kirjoja, mutta niissä itselleni oleellisia asioita oli liian vähän ja meinasin jo lähteä tyhjin käsin kotiin. Lopulta törmäsin tähän naisille tarkoitettuun anatomiakirjaan ja olin hieman skeptinen, mutta yllätyksekseni se sisälsi juuri sellaista tietoa mitä etsinkin.

Kirjan kirjoittajat vaikuttavat hyvin asiantuntevilta jo ensimmäisten sivujen perusteella, eikä kieliasukaan ole häiritsevä. En tietenkään osaa arvioida englanninkielistä materiaalia niin hyvin, mutta en ainakaan kokenut lukiessani mitään epäselvyyksiä tai ristiriitoja yms.

Aluksi kirjassa käsitellään lyhyesti erilaiset harjoittelumuodot, ihmisen anatomia ja siihen liittyvät termit ja tietysti naisen erot mieheen verrattuna. Kirjan nimi antaa sen kuvan, että naisnäkökulmaa painotettaisiin reilumminkin, mutta loppujen lopuksi melkein kaikki tieto sopii myös miehille. Naisen ero on kuitenkin mieheen verrattuna harjoittelunäkökulmasta melko pieni.

Sivun 37 jälkeen päästään itse asiaan eli lihasryhmien analyyseihin. Kaikki kehon oleelliset (isot) lihasryhmät käydään läpi. Jokaisessa käydään pienimutoisesti läpi siihen liittyvää tietoa, jonka jälkeen ryhmän lihakset eritellään ja kerrotaan mm. niiden kiinnityskohdat, yli mentävät nivelet ja toiminnot. Tämän jälkeen lihasryhmälle esitetään erilaisia harjoitteita havainnollistavien kuvien kera. Kirjan lopussa on vielä esimerkkejä erilaisista venyttelytyypeistä ja -liikkeistä.

Kyseessä on kaikinpuolin asiallinen ja hyvin havainnollistava kirja, josta saa melko tarkkaa tietoa. Teksti on selkeää ja helposti ymmärettävää, vaikka sanakirjaa joutuukin ehkä käyttämään, jos ei tunne termistöä. Tällaiset teokset ovat juuri niitä, joita haenkin tiedonjanoisena. En oikeasti keksi tästä mitään negatiivista.

+ Selkeä, informatiivinen
+ Paljon yksityiskohtaista tietoa eri lihasryhmistä
+ Erittäin havainnollistavat kuvat joka liikkeessä
+ Antaa tietoa myös miehille

Arvosanani (asteikko 4-10): 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti