perjantai 29. toukokuuta 2015

Hauikset huippukuntoon

Käsivarren lihakset ovat olleet aina minulle helppo kohde ja tuntuu, että ne ovat kasvaneet, vaikken ole niitä erityisemmin treenannut eristävillä liikkeillä. Vasta viime aikoina olen panostanut yläkroppaan ja sitä kautta hartiaseudulle ja olkavarsiin on tullut enemmän rasitusta. Kyynärvarren lihaksia olen treenannut todella harvoin, koska koen saavani niihin tarpeeksi osumaa pelkillä staattisilla pidoilla tiettyjen liikkeiden aikana. Käytän jonkin verran vetoremmejä, mutten todellakaan joka paikassa, koska silloin forkut jäisivät liian pienelle rasitukselle. Forkut ovat minulla onneksi geneettisesti paremmassa asemassa kuin pohkeet.

Kuten merkinnöistäni näkee, hilavitkutustreenissä (kädet ja olat) on reilusti enemmän hartioiden eri osiin kohdistuvia liikkeitä kuin varsinaisia kyynärvarren alueen liikkeitä. Tämä johtuu siitä, etten ole kovin tyytyväinen etenkään sivudeltseihin enkä oikeastaan takaosiinkaan. Etuolkapäitä on mielestäni täysin turhaa treenata erikseen, koska ne saavat punnerruksissa ihan tarpeeksi rasitusta - oikestaan liikaakin. Tarkoitus olisi kasvattaa olkapäistä tasapainoiset, kuten muustakin luurankolihaksistosta, eikä etuolkapäiden treenaaminen aiheuttaisi muuta kuin epätasapainoa. Olkavarren lihaksia ei mielestäni kannata tunkea hulluna mukaan ohjelmiin, ellei ne ole heikkous, koska ne saavat epäsuoraa rasitusta yllättävän paljon aikalailla kaikista yläkropan moninivelliikkeistä. Nykyisessä ohjelmassani teen hauiksille erikseen vain hauiksen huippuun kohdistuvan liikkeen. Tämä johtuu siitä, että mielestäni hauikseni ovat kehittyneet melko tasapaksuiksi ja nyt haluan saada niistä näyttävemmät suuremman huipun avulla. Muu tarpeellinen rasitus tulee kyllä mukaan epäsuorana.

Olen nähnyt jopa muidenkin tekevän hauiksia niskan taakse taljassa, mutta ilmeisesti homma on ymmärretty täysin väärin. Kyseisessä metodissa on tarkoitus kohdistaa liike mahdollisimman hyvin juurikin hauiksen huippuun, eikä se onnistu liian raskaalla painolla tai väärällä liikeradalla. Liikkeen aikana olkavarsien täytyy olla koko ajan tarpeeksi yläviistossa, jotta rasitus kohdistuu huippuun. Liike karkaa tehokkaasti hauiksen alempaan osaan jos kyynärpää laskee koukistuksen aikana. Tämä on todella yksinkertainen kikka, mutta silti olen nähnyt, että liikettä tehdään sen enempää ajattelematta juurikin niin, että kyynärpäät laskevat joka toistolla jopa kymmeniä senttejä. Sen voin taata, ettei tuollainen osu ollenkaan hauiksen huippuun, eikä se pahemmin tule kasvamaan. Kun liike tehdään oikein ja keskittyen, on polte parin sarjan jälkeen aivan järkyttävä eikä enempää edes tarvitse tehdä. Yritän joku kerta saada kyseistä räpellystä videolle, kunhan eksyn Minnan kanssa samaan aikaan salille.

Käytiin viime Tampere -reissussa kahvilla Gopalissa ja täytyy sanoa, että sieltä löytyy aina jotain herkullista. Monet leivokset ovat vegaanisia ja kahvin sekaan saa soijajuomaa. Mahtava paikka.

Kädet ja olat (torstai):
1. Pystysoutu kp vuorotellen 3 x 8-9 x 16 kg:t
2. Takaolkasoutu alataljassa 3 x 7-8 x 35 kg
3. Vipunostot sivulle vinopenkissä 3 x 8-11 x 5 kg:t
4. Hauis ylätaljassa niskan taakse 3 x 9-12 x 10 kg
5. Kapea penkki smithissä 3 x 10-12 x 50 kg
6. Vipunostot sivulle taljassa 3 x 9-15 x 2.5 kg:t
7. Vipunostot taakse taljassa 3 x 16-18 x 2.5 kg:t
8. Pohkeet prässissä 3 x 8 x 115 kg
9. Pohkeet laitteessa seisten 3 x 10-12 x 10 kg

Kesto 71 min.

Rinta ja selkä (perjantai)
1. Ylätaljaveto 3 x 8-9 x 55 kg
2. Penkkipunnerrus smithissä 3 x 5-8 x 75 kg
3. Kulmasoutu vinopenkissä kp 3 x 12 x 12 kg:t
4. Alavinopenkki kp 3 x 12-13 x 18-20 kg:t
5. Vetolaite (latseille) 3 x 11-12 x 60 kg
6. Ristikkäistalja 3 x 13-15 x 7.5 kg
7. Pullover taljassa 3 x 12-15 x 15 kg
8. Vatsat roikkuen 3 x 12-20 x bw

Kesto 65 min. Aamupaino 78.6 kg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti